Birkaç yüzyıl öncesine kadar batı dünyası dışında hiçbir anlamı olmayan 1 Ocak tarihi, globalleşmeyle birlikte neredeyse tüm dünyada yeni yı...
Birkaç yüzyıl öncesine kadar batı dünyası dışında hiçbir anlamı olmayan 1 Ocak tarihi, globalleşmeyle birlikte neredeyse tüm dünyada yeni yılın ilk günü olarak kutlanmaya başlandı. Ancak globalleşme, farklı kültürlerin farklı yılbaşı geleneklerini değiştiremedi. Bazı kültürlerde yılbaşı hala farklı geleneklerle kutlanıyor.
Yeni yıl adına farklı kültürler arasında, gelenekler arasında bir dünya turuna ne dersiniz ?
Çinliler, Şubat ayına rastlayan yeni yıl gününde kötü ruhların dünyayı ziyaret ettiklerine inanıyor, bu yüzden davullar, tenekeler, hatta tencere ve tavalarla gürültü yaparak onları kovmaya çalışıyorlar.
Tibet'te yeni yıla girmeden önceki yıldaki iyi, kötü bütün yaşananlarla yüzleşiyor insanlar. Küskünlükleri sona erdiriyor, yarıda bırakılmış işlerini tamamlıyor. Evlerini baştan aşağı temizliyor, hatta boyuyorlar. Evlerini süslüyor, kandiller yakıyor, tanrılara armağanlar sunuyorlar.
Güney Amerika'da, eski yılı simgeleyen bir kukla yapılıyor, içi eski gazeteler ve kağıtlarla dolduruluyor. Gece yarısında her aile kendi kuklasını evinin önünde yakıyor, kül olan kukla ile birlikte geçmiş yıl unutuluyor ve gelecek yıla hazırlanılıyor.
Hindistan'da iyi şans tanrıçasının sadece iyi aydınlatılmış evlere uğradığına inanılıyor, bu yüzden evler yüzlerce küçük ışıkla bezeniyor. Hindistan Kerala'da ise anneler çocukları için içinde çiçekler ve küçük armağanlar bulunan bir tepsi hazırlıyor. Uykudan uyanan çocukların tepsinin başına gelene kadar gözlerini kapalı tutmaları gerekiyor.
Vietnam'da insanlar evin içinde, günahlarının ve sevaplarının hesabını tutan birçok tanrının da yaşadığına inanıyorlar. Bu yüzden öte tarafta kendileri hakkında iyi rapor vermelerini sağlamak için yeni yılda onlara bol bol hediyeler sunuyorlar. Ayrıca, ölmüş yakınlarının yeni yılda dünyayı ziyarete geldiklerine inandıkları için onların onuruna mumlar yakıyorlar.
Danimarka'da evin önünde tabak kırmanın uğuruna inanılıyor. Hatta insanlar dostlarının kapısında da kırıyorlar tabakları. Kapısında porselen kırıkları dağ gibi yığılan kişinin çok arkadaşı olduğu ortaya çıkıyor.
Hollanda'da, yeni yılın tamamlanışını simgeleyen daire şeklinde yiyecekler uğurlu sayılıyor, bu yüzden bol bol donut yeniyor. Uğurlu kabul edilen yiyeceklerden lahana ve börülce de Amerika'da yeni yıl sırasında çok tüketiliyor.
İskoçlar, yeni yılda evlerine ilk giren konuğa çok önem veriyorlar çünkü bu kişi gelecek yılın iyi ya da kötü geçmesine neden olabiliyor. Köylerde ise varilleri yakıp, eski yıla güle güle deniyor.
Yeni yıl adetleri her kültürde farklı olsa da aslında yapılan şey aynı; gelecek yılı gerçekleşmesini ümit ettiğimiz dileklerle karşılamak.
COMMENTS